כאשר מפטרים אותנו ממקום עבודה בו עבדנו לאורך זמן רב, כולנו יודעים לעמוד על זכותנו לפיצויים. אבל מה קורה כאשר אנו יזמנו את הפסקת העבודה בעצמנו?
כמה מאיתנו יודעים, או זוכרים לברר ולבדוק, אודות זכותנו לקבלת פיצויי פיטורין במקרה שכזה?
זכות העובד לפיצויי פיטורין הינה יחסית, ותלויה באופן סיום יחסי העבודה. הכלל הבסיסי הוא כי עובד שעבד ברציפות אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה, במשך שנה אחת או יותר, ופוטר, יהיה זכאי לפיצויי פיטורין באופן יחסי לוותק עבודתו. (שכר יסוד ברוטו במכפלת מספר שנות הוותק).
אולם מהי אותה רציפות בעבודה?
בחוק התייחסות לרשימה סגורה של היעדרויות, אשר אינן קוטעות את רצף העבודה. ביניהן שירות מילואים, תאונה, מחלה, שביתה או השבתה, ימי מנוחה וחגים, אבל, חופשה שנתית, הפסקה זמנית תוך שמירת יחסי עבודה, או הפסקה של עד שלושה חודשים אף אם נותקו היחסים בתקופה זו ועוד.
גם לגבי תקופת ההתקשרות המינימלית של שניים-עשר חודש, קובע החוק סייגים, וזאת על מנת למנוע מצב של פיטורין בסמוך למועד השנה, כדי להתחמק מתשלום הפיצויים.
חוק פיצויי פיטורין, שנקבע בתשכ"ג-1963, קובע חריגים רבים, המחייבים תשלום פיצויים
גם לעובד שהתפטר מיוזמתו בעקבות נסיבות מסוימות. ביו נסיבות אלו ניתן למצוא: התפטרות בעקבות מחלה או בעקבות לידה, מעבר מגורים, בעקבות הרעת תנאים מוחשית מצד המעביד ועוד. כאמור מקודם, במסגרת סייגים אלו, במקרים מסוימים זכאי לקבלת פיצויי פיטורין גם מי שלא השלים 12 חודשי עבודה.
אם מבושש המעביד לשלם את פיצויי הפיטורין, מכל סיבה שהיא, נחשב הדבר מבחינת החוק להלנת שכר ומטופל באופן דומה.
אם סיימתם את עבודתכם במקום כלשהו, בין שהיה זה מיוזמתכם ובין שלאו. אם אתם או אחד ממכריכם מוצא עצמו בסיטואציה דומה למתוארת. אם אחד מהסעיפים שפורטו מעלה, או קרובים להם, חלים גם עליכם- מומלץ עבורכם לפנות ולהיוועץ בעורך דין דיני עבודה . יתכן וגם אתם זכאים לפיצויים.
דיני עבודה הינם תחום התמחות רחב ומורכב בתוך עולם המשפטנות. עורך דין המתמחה בדיני עבודה, לומד ומכיר על בוריה, את דרכו בסבך הפתלתל של החקיקה בנושא דיני עבודה, ויוכל להנחות אתכם בבטחה.
סטודנטית לתקשורת וייעוץ ארגוני, בת 28, אוהבת להביע דעה ויש לי לי תמיד יותר ממילה אחרונה לומר.